Information Guide Julij 2024
12/07/2024
Vabilo na kolesarski vzpon in pohod na Janče – Memorial Damijana Kukoviča 2024
06/08/2024

2. mednarodno IPA druženje na reki Uni v organizaciji USK IPA Bihač

Udeležili smo se 2. IPA druženja na reki Uni v sklopu 50. mednarodne turistične Una regate 2024. Povabilo je bilo od IPA sekcije Bosna in Hercegovina, Unsko-Sanski kanton Bihać. IPA USK Bihać je prvi večer organizirala sprejem s svečano večerjo in živo glasbo za vse IPA udeležence. Na uradnem delu, je za uvod kot presenečenje, na citre zaigrala naša članica Tanja.

Organizator regate je bil Nacionalni park Una, ki je gostil več kot 1500 udeležencev z 200 rafti. Prireditev je trajala 4 dni, naša člana Tanja in Marjan sta se dogodka s partnerji udeležila 26. julija 2024. Karavana je ta dan spust začela v Štrbačkem buku, pristanek pa je bil v večernih urah v kampu v Bihaću. Navdušene množice so raftarje spektakularno pričakale z baklami, sledil je bogat zabaven program. Prvi del regate je bil najprivlačnejši del – nepredvidljiv, adrenalinski, s številnimi manjšimi in večjimi slapovi, brzicami in vrtinci. Drugi del poti se reka umiri in že utrujenim raftarjem so na pomoč priskočili motorni čolni, ki so za seboj vlekli tudi po 20 raftov.

Unska regata je blagovna znamka mesta Bihać. Udeleženci so začutili, da so meščani Bihaća zaljubljeni v svojo reko, ki je ena najčistejših rek v Evropi.  In najlepše slike, ki jih regata pošilja v svet, so prav Unska čistost in lepota. K temu pa sodijo tudi prijazni domačini, ki skrbijo za lepoto svoje reke. Kajak in rafting sta najbolj razburljivi in priljubljeni športno-rekreativni aktivnosti na vodah Nacionalnega parka Una. Pravzaprav rafting sodi med ekstremne športe. Šport je sicer primeren za vsakogar in na tej regati predznanje ni bilo potrebno; vsak čoln pa je imel obvezno svojega skiperja. Udeležba IPA kluba Ljubljana je bila rekreacijske narave. Pri tem pa je bilo tudi mnogo avanture in turističnega užitka, mestoma pa se je za hip ustavilo tudi srce.

Udeleženci se zahvaljujejo za vabilo IPA USK Bihać na ta edinstven in doživet dogodek, še posebej pa predsedniku Šeru Družiću.

Comments are closed.