Information Guide Avgust 2024
07/08/2024

Udeležba na seminarju “Workplace Wellbeing” v IBZ Gimborn

Na podlagi prijazne ponudbe, da se policistom PU Ljubljana omogoči udeležba na posameznem strokovnem seminarju v IPA izobraževalnem središču v Gimbornu, sem se v času od 1. do 5. 7. 2024 udeležil seminarja »Workplace Wellbeing« oz. »prijetno delovno mesto«.

Seminar je potekal v gradu Gimborn, katerega del je preurejen v izobraževalno središče IPA. Letno se v središču izvede preko 100 seminarjev, ki niso vsi neposredno povezani s področji dela policije, temveč tudi posameznim družbenim temam, varstvu okolja ipd.

Na seminar smo udeleženci prišli iz Irske, Severne Irske, Anglije, Kenije, Romunije, Nemčije, Luksemburga in Slovenije, kar polovico udeležencev pa je bilo iz Irske, saj je bila irska IPA organizatorka seminarja. Vsi udeleženci smo bili pripadniki svojih nacionalnih policij, tako da je bilo sporazumevanje o strokovnih temah izredno enostavno. Kogarkoli iz policijskih struktur iz držav iz vseh celin vprašaš za največje težave, so te vedno ene in iste – veliko pomanjkanje kadra in v družbi prenizko cenjen poklic policista. Kljub temu, da smo se udeleženci po strokovni plati izredno dobro »ujeli« pa je bilo na nas, ki nismo Irci, precej stresno spoznavanje s posebnostmi irščine in angleščine z irskim dialektom.

Tema seminarja je bila izredno aktualna in sicer odgovor na vprašanje, kako na delovnem mestu zagotoviti dobro počutje oz. kako zagotoviti delavcu prijetno delovno mesto. Pomen tega vprašanja je toliko večji, ker je tudi WHO – Svetovna zdravstvena organizacija opredelila dobro počutje na delovnem mestu kot ključni dejavnik za splošno človekovo zdravje. Ljudje smo zdaj bolj osredotočeni na lastno dobro počutje in dobro počutje na delovnem mestu, čemur je potrebno posvetiti posebno pozornost tudi na delovnem mestu. Glede na udeležence, ki smo prihajali vsi iz policijskih vrst, se je seminar osredotočil na področje dobrega počutja v policijskih enotah. Seminar se je začel s prepoznavanjem različnih vidikov in definicij dobrega počutja in nadaljeval s seznanitvami z aktivnostmi vsakega posameznika, njegovega vodje in organizacije, ki so potrebne za dosego cilja – delavcu prijazno delovno mesto. Osrednja tema tega seminarja je bilo zato preučevanja okvira za razvoj in izvajanje programa dobrega počutja v »svoji« policiji. Seminar je bil namenjen posameznikom, ki delajo na vodstvenih delovnih mestih ali pa tudi vsem tistim, ki imajo splošni interes za dobro počutje.

Ker je Gimborn nedaleč od Kölna, smo udeleženci opravili tudi popoldanski izlet v to mesto, ki je bilo zaradi evropskega prvenstva v nogometu polno navijačev. Večere smo si krajšali z ogledom nogometnih tekem po televiziji.

Čeprav so bili kljub poletju vsi dnevi nenavadno deževni in hladni pa je seminar minil hitro in v prijateljskem duhu z mislijo, da to ni zadnji obisk Gimborna.

Udeležba na seminarju je enkratna priložnost za izobraževanje ter navezavo stikov s stanovskimi kolegi iz tujine.

Certifikat o udeležbi

SERVO PER AMIKECO!

Aleš Marn

Comments are closed.