Udeležba na seminarju “Workplace Wellbeing” v IBZ Gimborn
12/08/2024

Young Police Officers Seminar (YPOS) 2024 na Dunaju

Naš član Dominik Fartelj se je med 29. julijem in 3. avgustom 2024 udeležil seminarja Young Police Officers (YPOS) na Dunaju, ki ga je organizirala IPA Avstrija. Dogodka se je udeležilo 40 mladih policistov iz Avstralije, ZDA, Kanade in različnih evropskih držav.

Seminar je bil zasnovan kot kombinacija teoretičnih predavanj, praktičnih usposabljanj s področja policijskega dela in družabnih dogodkov, namenjenih spoznavanju ter krepitvi prijateljstva med prisotnimi.

Del seminarja je potekal v bivši vojašnici Rossauer na Dunaju, ki jo avstrijska policija trenutno uporablja za izobraževanje in usposabljanje. Udeleženci so sodelovali pri predavanjih o strukturi in delovanju IPA organizacije ter pri izobraževanju o preventivnih ukrepih za preprečevanje kaznivih dejanj, ki ga je izvedel avstrijski Urad za kriminalistično preiskovanje (Bundeskriminalamt). Po končanih predavanjih je sledila predstavitev opreme in vozil avstrijske policije.

Praktični del seminarja je vključeval dinamične prikaze delovanja posebnih enot avstrijske policije – WEGA, ki so demonstrirale svoje taktične postopke, ter enote službenih psov, pri katerih so prisotni spoznali vlogo teh enot pri operativnih nalogah. V operativnem vadbenem centru Süßenbrunn so imeli udeleženci priložnost rokovati z orožjem, ki ga uporablja avstrijska policija, ter se udeležiti strelskih vaj na modernem strelišču.

Pomemben del seminarja je bila tudi strateška konferenca mladih članov IPA, kjer so prisotni skupaj z vodstvom organizacije razpravljali o prihodnosti IPA in strategijah za privabljanje ter vključevanje mladih policistov v organizacijo. Diskusije so se osredotočile na krepitev vloge in strategije organizacije na mednarodnem prizorišču v prihodnjih letih.

Zadnji del seminarja je potekal v Wiener Neustadtu, kjer so mladi policisti obiskali EKO Cobra, elitno specialno enoto avstrijske policije. Izvedeno je bilo tudi usposabljanje v zvezi z varovanjem VIP oseb, poleg tega pa so se preizkusili na vadbenem poligonu, vključno s plezanjem na 20-metrski stolp.

Družabni dogodki so zajemali vodne aktivnosti, kjer so se udeleženci pomerili v dirki z kajaki ter plavanju, kar je dogodku dodalo dinamičnost in zabavo. Uživali tudi v vodenem ogledu Dunaja, ki je razkril čare mesta in njegove zgodovinske značilnosti. V mestni hiši jih je sprejel župan Dunaja in pogostil z večerjo, na koncu pa so se udeležili še Dunajskega filmskega festivala.

Seminar se je zaključil s slovesno podelitvijo potrdil v hotelu Zeitgeist na Dunaju, kjer so prisotni prejeli priznanja za svojo udeležbo.

Naš član je pohvalil izjemno organizacijo IPA Avstrije in izpostavil, kako neprecenljivo je bilo spoznavati policiste iz celega sveta ter z njimi izmenjevati znanje in izkušnje. Ta dogodek je namreč ena redkih priložnosti, kjer je to sploh mogoče. Prav tako je poudaril, da je na seminarju vzpostavil trdne prijateljske vezi, za katere upa, da bodo trajale še dolgo. Navdušen nad priložnostmi, ki jih IPA ponuja, je pozval mlade, naj se pridružijo tej organizaciji, katere osnovni namen je krepitev prijateljstva, hkrati pa nudi številne možnosti za osebno in poklicno rast.

Galerija.

SERVO PER AMIKECO!

Mihael Burilov
predsednik IPA kluba Ljubljana

Comments are closed.