Vila Molet
19/10/2020
Medivital d.o.o.
21/12/2020

COMBATTING TERRORISM AND VIOLENT EXTREMISM – VIRTUALNI SEMINAR V GIMBORNU

Zaradi spremenjenih razmer, sem se letos udeležila »online« seminarja, ki je potekal v Gimbornu z naslovom »Combatting Terrorism and Violent Extremism«. Seminar je potekal v šestih sklopih, in sicer med 1.9. in 17.9.2020.

Grožnja s terorističnim nasiljem je eden največjih izzivov za varnostno politiko od 2. svetovne vojne, in je od začetka stoletja prerastla v mednarodni problem. Islamistični terorizem je od 11. 9. 2011 prevladoval v razpravah o varnostni politiki. Čeprav skrajneži ne želijo doseči svojih političnih in družbenih ciljev z morilski napadi na druge ljudi, pogosto uporabljajo fizično in psihološko nasilje za ustrahovanje in ogrožanje.

Na seminarju so predavatelji predstavili preučevanje konceptov odkrivanja in preprečevanja terorizma in ekstremizma na lokalni ravni, financiranja terorizma, ter možnost ponovnoga odkrivanja terorizma na Severnem Irskem in tega, kaj radikalizacija pomeni v okviru politično motiviranega nasilja.V zadnjih sklopih, je predavanje potekalo v smeri novih trendov v terorizmu in ekstremizmu, ter koncepte policije za preprečevanje obravnavo le-teh.

Po vsakem 45-minutnem predavanju, so sledila vprašanja. Ob koncu smo udeleženci dobili posnetke vseh šestih sklopov predavanj.

                                 

Kljub temu, da nismo bili fizično prisotni v Gimbornu, smo si bili slušatelji enotni, da smo veseli, da smo se izjemoma vsaj na tak način družili, izmenjali misli, izkušnje in poglede na nastalo situacijo. Zaključili smo z mislijo, da se čim prej spet vidimo v lepem Gimbornu.

Na koncu bi se še enkrat lepo zahvalila IPA klubu Ljubljana, ki mi je omogočila prisostvovanje na zanimivem in aktualnem seminarju.

Nataša Može

 

Comments are closed.