TEKMA DVOJIC V LOVU RIB S PLOVCEM – VABILO
14/05/2019
VARNA UPORABA DRUŽABNIH OMREŽIJ
21/05/2019

IPA Madžarske, Organizacija Debrecen je ob praznovanju njihovega dneva policije 2019 na IPA klub Ljubljana naslovila povabilo, s katerim želijo obnoviti pred več leti pretrgane prijateljske stike med obema IPA kluboma. Povabilu sva se odzvala Franci Debeljak in Miha Corel. V Debrecenu naju je za dobrodošlico pričakal predsednik IPA Debrecen Peter Szabo s svojimi sodelavci  in nama zaželel prijetno bivanje. Po nastanitvi v hotelu smo se ob večerji spoznali še s predstavniki IPA Moskva, kateri na to srečanje prihajajo že vrsto let. Po večerji nam je predsednik Peter Szabo predstavil program aktivnosti v naslednjih dneh.

Naslednje jutro sta se nam v hotelu pridružila dva člana IPA  iz Nemčije in skupaj  smo se odpeljali v približno 30 km oddaljeni Nyiregyhaza, kjer smo si ogledali edinstven živalski vrt »Sosto Zoo«. Tam so se nam pridružili še člani IPA Košice, ki se prav tako redno udeležujejo srečanja v Debrecnu. Popoldan smo se odpeljali v narodni park Hortobagy, kjer smo za kosilo okusili odlične madžarske kulinarične specialitete. Nato smo si na farmi Mata ogledali tradicionalno življenje pastirjev na tem območju, črede avtohtonih govedi, ovac in bivolov in  300 let staro kobilarno, kjer so nam prikazali pravi konjeniški šov.

Po povratku v hotel so se nam pri večerji pridružili še člani IPA, bližnjega romunskega mesta Oradea. Po večerji smo se vsi skupaj družili z gostitelji v prijetnem kramljanju.

V soboto dopoldan smo se s tramvajem odpeljali do centra mesta in si med sprehodom ogledali Veliko protestantsko cerkev,  enega najstarejših hotelov na Madžarskem »Aranybika« ter muzej Deri, kateri ponuja največjo zbirko etnografskih predmetov. Popoldan smo imeli prosto za samostojne aktivnosti in nakupe.

Zvečer so gostitelji za vse povabljene goste iz tujine, njihove IPA člane ter predstavnike policije Debrecen organizirali IPA bal z živo glasbo in plesnim showom. Po programu smo si izmenjali spominska darila.

V nedeljo po zajtrku smo se poslovili in si zaželeli nadaljnega sodelovanja.

Poudariti moramo, da so se gostitelji zelo potrudili, da bi nam srečanje še dolgo ostalo v spominu. Pred dvajsetimi leti je bilo sodelovanje med IPA klubom Ljubljana in IPA Debrecen zelo dobro. Vsako leto so se naši člani udeležili njihovega nogometnega turnirja ter tekmovanja v šahu in kegljanju, člani IPA Debrecen pa so prišli k nam na spust po Kolpi in na obiske Ljubljane. Glede na že omenjeno odlično sodelovanje in izkazan obojestranski interes, najbrž nebi bilo težav za obnovitev prijateljskega sodelovanja. Morda je z naše strani priložnost že ta mesec, ko lahko kolege iz Debrecena povabimo na teniški turnir v Domžale in na naš tradicionalni družinski IPA piknik.

 

Comments are closed.