IZLET NA NIZOZEMSKO – VABILO
14/09/2018
3. BOVŠKI MARATON
18/09/2018

EVROPSKO PRVENSTVO POLICIJE V CESTNEM KOLESARJENJU

V času med 6. in 10. septembrom 2018 je potekalo v belgijskem mestu Herentals, 8. policijsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu, katerega smo se udeležili tudi člani IPA Kluba Ljubljana.  Herentals leži v regiji Flandriji, katera v Belgiji slovi po tem, da je kolesarsko najbolj razvita regija, saj tu gostijo kolesarske dirke svetovnega slovesa, ljudem pa kolo pomeni eno glavnih prevoznih sredstev, katerega se pridno poslužujejo.

Omenjenega prvenstva se je skupno udeležilo 192 udeležencev iz 19 držav, kjer smo slovensko policijo v močni konkurenci zastopali Tina Brelih (PP Kamnik, PU Ljubljana), Trajče Velički (PP Šentilj, PU Maribor), Janez Zupanič (Specialna enota GPU) in Mario Sajko (PP Črnomelj, PU Novom mesto), za tehnično pomoč je skrbel Boštjan Koletnik (PP Ptuj, PU Maribor), medtem ko je za vse formalnosti v zvezi prijave in sodelovanja na omenjenem tekmovanju odlično poskrbel Tomas Globočnik (vodja oddelka vrhunskih športnikov na PA, GPU).

Tekmovalke in tekmovalci smo se na prvenstvu pomerili v posamični vožnji na čas – kronometru in cestni dirki. Kronometer je potekal v krogu, dolžine 20,817 km, cestna dirka, dan kasneje, pa je potekala na krogu dolžine 17,125 km, kjer smo tekmovalke morale prevoziti skupno 85,652 km (5 krogov) in tekmovalci 102,750 km (6 krogov). Obe dirki sta potekali praktično na popolni ravnini, po idilični belgijski pokrajini skozi okoliške gozdove in vasi in kot se za belgijske klasike spodobi, ni manjkalo niti tlakovanih odsekov. Obe dirki sta bili tehnično izjemno zahtevni, kar se je pokazalo predvsem pri cestni dirki, saj je le to predčasno zaradi padcev ali izključitve zaradi prevelikega zaostanka, zaključilo veliko tekmovalcev in tekmovalk.

V soboto, 8. septembra, smo se tekmovalke in tekmovalci najprej pomerili v vožnji na čas – kronometru, kjer smo slovenski predstavniki osvojili zelo dobre uvrstitve. Tina Brelih je med 39. tekmovalkami zasedla 13. mesto. V moški konkurenci, kjer je nastopilo 82 tekmovalce je Janez Zupanič osvojil odlično 12. mesto, Trajče Velički 20. mesto in Mario Sajko 47. mesto.

V nedeljo, 9. septembra, smo se pomerili še na psihično in fizično zelo zahtevni cestni dirki, polni taktiziranja, padcev in odstopov. Na koncu je bil skupni rezultat nad pričakovanji saj je Mariu Sajku uspel odločilni pobeg s še petimi kolesarji, ter nato v ciljnem šprintu s fotofinišem, osvojil vrhunsko 3. mesto in s tem postavil slovensko policijsko kolesarstvo ob bok velesil kolesarstva. Prav tako smo ostali tekmovalci pokazali, da leta treningov in odrekanja niso bila zaman, saj sem Tina Brelih osvojila v hudi konkurenci 41 tekmovalk, 16. mesto in v cilj pripeljala v času drugo uvrščene. Prav tako odlična sta bila, Janez Zupanič, kateri je zasedel odlično 7. mesto z nekaj metri zaostanka v šprintu glavnine, in Trajče Velički, kateri je v cilj pripeljal prav tako v glavnini in na koncu zasedel 44. mesto.

Naše izjemne uspehe, glede na tako majhno ekipo, so opazili tudi člani ekip držav kolesarskih velesil (Nemčije, Švice, Francije…), od katerih smo prejeli mnogo čestitk in pohval in med katerimi ni manjkalo niti tekmovalk in tekmovalcev, ki nastopajo v svetu profesionalnega kolesarstva. Dokaz za to so tudi rezultati kakršne so dosegli, saj je povprečna hitrost zmagovalca na kronometru znašala 51,06 km/h in tekmovalke 44,93 km/h.

Domov smo se tako vrnili polni prijetnih vtisov in novih izkušenj, ter v pričakovanju na naslednje Evropsko policijsko prvenstvo, katero bo potekalo leta 2020 v Švici. In tako že kujemo nove načrte in plane treningov, da še izboljšamo že tako dobro.

Tina

Galerija.

 

Comments are closed.