PREDNOVOLETNO SREČANJE V ORGANIZACIJI IPA KLUBA TRST
12/12/2022
NOGOMETNI TURNIR – TENERIFE 2022
23/12/2022

IPA SEMINAR “GROŽNJA KIBERNETSKEGA TERORIZMA-KAKO TERORISTI IN SKRAJNEŽI UPORABLJAJO INTERNET

Tilen Traven, policist PP Ljubljana Center, sem se med 5. in 9. decembrom 2022 v izobraževalnem centru IBZ Gimborn v Nemčiji udeležil seminarja z naslovom »The Threat of Cyber Terrorism – How terrorists and extremists use the internet for their purposes« – Grožnja kibernetskega terorizma – Kako teroristi in skrajneži uporabljajo internet za svoje namene. Izobraževalni center IBZ Gimborn leži približno 50 km vzhodno od Kölna in deluje pod okriljem IPA. Seminarja so se udeležili tako aktivni kot upokojeni policisti z različnih celin.

Celoten seminar so vodili strokovnjaki za kibernetski terorizem iz različnih akademskih sfer, in sicer: Thomas Reinhold (predavatelj na Technical University Darmstadt Science and Technology for Peace and Security), Kerstin Zettl-Schabath, M.A. (z inštituta za politične znanosti na Heidelberg University), dr. Christopher Baker-Beall (predavatelj na University ob Bournemouth, UK), dr. Gareth Mott (predavatelj s Kent University, UK), Angela Komp (glavna državna tožilka na oddelku za Cyberterorizem v regiji North Rhine-Westphalia), Kyle Hardcastle (predavatelj na London Policing College, UK) in Stuart Hyde (Queen’s Police Medal, Leeds, UK). Namen seminarja je bil seznanitev s kibernetskim terorizmom, vzroki zanj, ideologijami in posledicami, rekrutiranjem mladih oseb ter tudi z aktivnostmi oz. preprečevanjem radikalizacije. Izvedba seminarja je potekala tako, da so bile v uvodni uri predstavljene teme seminarja ter časovni okvir za posamezne izvajalce, prav tako smo se vsi udeleženci predstavili ter izrazili naša pričakovanja. Na kratko so bili predstavljeni grad Gimborn, njegova zgodovina, razpored stavb in prostorov ter namen in cilj seminarja. V nadaljevanju je Thomas Reinhold predstavil temo z naslovom »Cyber weapons – what they are and how they can be controlled« in temo z naslovom »Militarism in Cyberspace«.

Naslednji dan smo spoznali, na kakšen način kibernetski teroristi uporabljajo kibernetski prostor ter razliko v definiciji Kibernetski terorizem in uporaba interneta v teroristične namene. Tretji dan smo v dopoldanskem času spoznali, na kakšen način kibernetski teroristi uporabljajo izsiljevalsko programsko opremo, t. i. ransomware. V popoldanskem času smo odšli v Köln, kjer smo obiskali policijsko upravo, glavna državna tožilka Angela Komp pa nam je predstavila nemško zakonodajo v zvezi s kibernetskimi napadi.

Četrti dan smo v dopoldanskem času spoznali področje protiteroristične dejavnosti v kibernetskem prostoru. Prav tako so nam v živo pokazali, kako je videti kibernetski napad, ter predstavili spletno stran, ki je dostopna na spletnem naslovu https://cybermap.kaspersky.com, kjer se lahko vidi potek kibernetskih napadov po svetu. V popoldanskem času smo spoznali, kako se lahko ljudje zaščitijo pred kibernetsko nevarnostjo. Vsebina programa je bila izjemo bogata, prikazani in obrazloženi so bili načini odkrivanja in boja proti kibernetskemu terorizmu. Rad bi se tudi zahvalil Policiji in IPA Sekcija Slovenija – Klub Ljubljana, ki mi je omogočila udeležbo na omenjenem seminarju, na katerem sem lahko izpopolnil svoje znanje na področju kibernetske varnosti, prav tako pa sem spoznal kolege policiste iz drugih držav ter si na podlagi novih poznanstev razširil obzorja, kako se organi pregona po svetu borijo proti pereči problematiki – kibernetskemu terorizmu.

Pripravil: Tilen Traven, mag. var

 

 

Comments are closed.