25. LET DELOVANJA IPA RK ZA KOROŠKO
12/11/2017
PREDSTAVITEV IPA SEKCIJE SLOVENIJE IN IPA KLUBA LJUBLJANA
19/11/2017

Nizozemska ali Nederland, nikakor pa ne Holandija – to je le skupno ime za dve njeni glavni provinci (Severna in Južna Holandija).

In v to zanimivo severnozahodno evropsko deželo prepoznavno po mlinih na veter, tulipanih, coklah, vodnih kanalih, oranžni barvi, priimkih na Van itd. se je letos oktobra že ne vem koliko ….setič podala skupina članov IPA kluba Ljubljana in njihovih prijateljev na nogometni turnir policijskih ekip iz celega sveta.

Ker smo šli na Nizozemsko predvsem zaradi nogometa, najprej nekaj o tem. Turnir se vsako leto odvija v mestecu Eibergen na vzhodnem delu Nizozemske in se ga je letos udeležilo preko 200 ekip. IPA klub Ljubljana je bil zastopan z dvema ekipama in sicer veteransko (igralci nad 35 let) in super veteransko (igralci nad 45 let). Ekipa veteranov ni dosegla vidnejšega rezultata, zato pa je bilo povsem drugače v super veteranski kategoriji. Naša ekipa je namreč v skupinskem delu odigrala osem tekem in jih sedem zmagala ter eno tekmo izgubila. Kljub enemu porazu je v skupini zasedla prvo mesto ter se tako uvrstila v izločilne boje. V osmini finala naša ekipa ni imela težav z ekipo IPA Budimpešta, katero so premagali visoko s 6:0. V četrtfinalu so dobili za nasprotnika ekipo IPA Sibiu iz Romunije in jih premagali z rezultatom 2:0. Več znanja in spretnosti so morali naši fantje pokazati v polfinalu, ko so po kazenskih strelih s 4:3 premagali policijsko reprezentanco domačinov ekipo Nizozemske. V finalu so morali naši fantje priznati premoč boljši ekipi in sicer  policijski reprezentanci Hrvaške, ki je tudi sicer pokazala najboljši nogomet. Z uvrstitvijo v finale in osvojitvijo drugega mesta je naša ekipa tako dosegla enega največjih uspehov na turnirju v Eibergnu.

Zdaj pa še ostalo. V soboto smo se zbrali na parkirišču policijske šole v Tacnu in se z avtobusom podali na enotedensko avanturo. Po turski avtocesti, mimo Salzburga smo se ustavili ob Kimskem jezeru (Chiemsee), kjer smo se vkrcali na ladjo in odpluli na otok Herren ter si na njem ogledali enega od dvorcev bavarskega kralja Ludwiga II.. Grad Herrenchiemsee predstavlja pomanjšano kopijo francoskega Versaillesa. Pozno popoldne smo zapustili otok in se utaborili v eni od številnih pivnic, si privoščili večerjo in nekaj vrčkov piva. V poznih večernih urah smo nadaljevali pot proti severu in našemu cilju. Po nič kaj udobni nočni vožnji z avtobusom smo v nedeljo dopoldne prispeli v mestece Groenlo, kjer smo se namestili v luksuzne bungalove. Nedelja je bil dan za počitek in sprostitev, zato je večina udeležencev ta dan izkoristila za savno in jakuzi, kateri je bil v vsakem bungalovu ali pa si sposodili kolesa in se podali na krajši kolesarski izlet v okolici.

V ponedeljek smo se odpeljali na celodnevni izlet v Amsterdam, glavno mesto Nizozemske. Čeprav smo ga nekateri obiskali že …setič, vedno odkriješ nekaj novega. Posebno doživetje je vožnja z ladjico po kanalih Amsterdama, pa obisk Cvetličnega trga, osrednjega trga Dam, kjer smo si poleg Kraljeve palače in Nove cerkve (kronanje kraljev) lahko ogledali muzej voščenih lutk. Seveda nismo mogli tudi mimo svetovno znane atrakcije – De Wallen ali po naše »četrt rdečih luči«. Nekaj kilometrov severno od Amsterdama pa smo si ogledali zanimivo vasico Zaanse Schans, kamor je bilo preseljenih več starinskih hiš, starih mlinov na veter, stara sirarna, izdelovalnica cokel, trgovina, gostilna idr., skratka stara Nizozemska v malem. Za kaj več ogledov nam je žal zmanjkalo časa. Vrniti smo se morali v naše naselje na večerjo in nato na svečano otvoritev nogometnega turnirja, ki je vsako leto prava paša za oči.

V torek je bil še en dan za lep izlet. Odpeljali smo se proti obali Severnega morja in se najprej ustavili v Haagu ter v mestu Scheveningen, ki je eno od okrožij Haaga in je poznan po dolgih peščenih plažah. Nato smo se odpeljali do Rotterdama, ki velja za največje pristanišče v Evropi. Njegovo razsežnost smo si lahko ogledali s 185 metrov visokega stolpa Euromast. Med sprehodom po mestu smo si ogledali novo Centralno potniško postajo v kateri so združeni metro, avtobusni in železniški promet. Zelo smo bili navdušeni nad spektakularno, barvito in nepozabno rotterdamsko pokrito tržnico. Objekt je posrečena arhitekturna kombinacija med stanovanji v višjih nadstropjih, parkirno hišo v kleti, supermarketom v nižjih nadstropjih ter tržnim prostorom v pritličju, kjer se pod porisano streho bohotijo stojnice in lokali z različno živilsko ponudbo iz celega sveta.

V sredo in četrtek smo ostali v naselju in ob igrišču glasno vzpodbujali naši ekipi z željo po čim boljšem rezultatu. Še posebej glasni smo bili v četrtek zvečer na finalni tekmi naših super veteranov, ko je bilo vzdušje v dvorani res fantastično.

V petek zjutraj zbor pred avtobusom in odhod proti domu. Med potjo smo se za nekaj ur ustavili v Kolnu, kjer smo si ogledali mogočno katedralo ter v ožjem centru opravili še zadnje ne nujne nakupe. Vožnja do Ljubljane je dokaj hitro minila in v soboto smo v zgodnjih jutranjih urah prispeli tja, kjer se je vse skupaj začelo, v Tacen. Po tednu dni se je bilo kar težko posloviti od vseh novih in starih poznanstev a treba si je bilo seči v roke in vsi smo si bili enotni – »drugo leto gremo spet«.

Franci Debeljak

Galerija.

 

Comments are closed.