DRUŽINSKI PIKNIK 2015
05/01/2016
VZPON NA ZAGORICO 2015
06/01/2016

OBISK IN SODELOVANJE NA POSVETU PRI KOLEGIH IPA Beograd S.O. Žandarmerije

Motoristi IPA kluba Ljubljana, smo bili povabljeni v Beograd na posvet o uporabi prepovedanih drog v prometu, ki so ga organizirali kolegi motoristi IPA Beograd, skupina S.O. Žandarmerije.

Posvet je potekal v soboto 29.8.2015 in ker smo se na pot podali z motorji, vožnja po avtocesti pa je za motoriste dolgočasna, smo se odločili, da bomo na pot krenili že prej in po vzporednih cestah obiskali še nekaj prijateljev iz IPA klubov v BiH in Srbiji. Tako smo v sredo obiskali kolege iz sekcije BiH, IPA Brčko, ki so nam priredili res lep in topel sprejem. V četrtek smo se zaustavili pri prijateljih iz sekcije Srbija, IPA Valjevo, ki so naš prihod še posebej lepo organizirali, tako kot to znajo v Srbiji. V petek smo obiskali še naše kolege iz IPA Šumadija v Kragujevcu, ki imajo tudi svoj moto klub. V petek zvečer smo tako prišli do Beograda se nastanili v hotelu in sestali s kolegi motoristi ter dogovorili o podrobnostih za naslednji dan.

Na posvetu, ki je potekal v sproščenem vzdušju v kraju Sopot pri Beogradu, je bilo govora o vrstah prepovedanih drog, ki se najpogosteje uporabljajo in njihovih posledicah na udeležence v prometu. Sam sem predstavil statistične podatke za leto 2014 o številu odrejenih strokovnih pregledov na prisotnost prepovedanih drog in kolikšen je delež vseh odrejenih alkotestov in strokovnih pregledov z namenom ugotavljanja prisotnosti alkohola pri udeležencih v prometu. Ugotovili smo, da je v Sloveniji delež odrejenih strokovnih pregledov za prisotnost prepovedanih drog v odnosu na strokovne preglede za ugotavljanje prisotnosti alkohola, precej večji kot je to v Srbiji. Po zaključenem posvetu je sledil povratek v Beograd z vmesnim postankom na Avali, kjer smo si ogledali Avalski stolp in spomenik Neznanemu junaku.

Naslednji dan smo že zgodaj zjutraj krenili proti domu. Na poti smo bili deležni dolgih kolon pri prečkanju meje med Srbijo in Hrvaško, ki smo jo kot pravi motoristi uspešno zaobšli. Nismo pa mogli zaobiti vročega sonca, ki nas je grel na vsej poti do doma.
Vsekakor je šlo za lep dogodek, ki je bil med potjo včasih tudi naporen, ampak izključno in samo zaradi visokih temperatur.

Marjan Vukšič

Comments are closed.