12. Argonautski maraton
03/07/2023
Sestanek skupine IPA Alpe Adria v Nassfeldu, Avstrija
08/07/2023

Planinski izlet na Krniške skale oz. Gartnerkofel, Avstrija

Planinsko pohodniška sekcija IPA kluba Ljubljana je v nedeljo 25. 6. 2023 izvedla planinski izlet na Krniške skale oz. Gartnerkofel (2195 m), Nassfeld, Avstrija. Na izlet se je prijavil ducat, dejansko pa se nas je izleta udeležilo pol ducata pohodnikov oz. članov kluba. Izlet sva vodila vodnika Anton Vozelj in Mateja Udovč. Prevoz je bil organiziran z dvema kombiniranima voziloma. Izhodišče ture je bilo na planini Watschiger Alm na Mokrinah. Po poti z oznako 410 smo se podali po travnikih proti sedlu Kuhweger Torl (1912 m). Malo pod sedlom smo na razpotju zavili desno na pot z oznako 412 in preko melišč napredovali do zgornje postaje sedežnice. Pot se je nato malo bolj vzpenjala in v dobri uri in pol smo dosegli vrh, kjer smo si vzeli čas za malico z razgledom. Ker je bil planinski pohod zamišljen po krožni turi, smo povratek do izhodišča izvedli po drugi poti.

Ob lepem sončnem vremenu smo se naužili veliko svežega zraka, proizvedli veliko vitamina D, okrepili mišični tonus in si v spomin vtisnili ogromno lepih pogledov od blizu in daleč po naravi. Ob poti in po travnikih je bilo obilo gorskih cvetic. Tudi svizcev ni manjkalo. Udeleženci so na splošno izražali izredno navdušenje nad razgledi. V ostalem pa ni bilo nekih posebnosti, če ob takih vtisih še lahko tako zapišemo. Celotna tura je trajala 4 ure. Ob zaključku smo skupaj z udeleženci opravili kratko analizo, v kateri so udeleženci svoje doživljaje s ture opisovali, kot je navedeno. Tura jim je bila zanimiva. Z vodenjem so bili zadovoljni.

Ob razpisu izleta je bilo pripomnjeno, da je možno ta planinski pohod izvesti po dveh poteh. Po lažji položnejši in po težji plezalni. Ker je bilo uvodoma več prijav za težjo, sem v sredo 21. 6. 2023 opravil ogledno turo in ocenil, da so prijavljeni udeleženci dovolj dobro pripravljeni, da bi lahko turo izvedli tudi po težji poti. Vseeno smo se odločili in izvedli pohod po lažji poti, kar se je na koncu izkazalo za dobro odločitev. Več sonca, več narave, več razgledov ipd.

SERVO PER AMIKECO!

Anton Vozelj

Comments are closed.