PONUDBA PODJETJA BV MAZIVA d.o.o. ZA ČLANE IN ČLANICE
11/10/2018
IPA RIBIŠKA TEKMA V LOVU RIB S PLOVCEM – JESENSKA
18/10/2018

Varnostne teme znotraj EU: organizirani kriminal in kriminalne združbe (Gimborn, Nemčija, od 1.10. do 5.10.2018)

IBZ (Informations und Bildungszentrum) Gimborn, Nemčija, je pod okriljem IPE v času od 1.10. do 5.10.2018, organiziral seminar z naslovom Varnostne teme znotraj EU: organizirani kriminal in kriminalne združbe. Seminarja se je udeležilo cca. 30 slušateljev, ki so prihajali iz  vrst policije iz Nemčije, Slovenije, Irske, Poljske ter iz elektro podjetja PGE Poljska. Iz Slovenije se je seminarja udeležil član IPA kluba Ljubljana, Sebastijan Žunko, kriminalistični inšpektor specialist SKP iz PU Ljubljana.

Predstavnik Poljske policije je predstavil problem, s katerim se ta trenutek srečujejo na Poljskem. To so denarne prevare romske populacije, kateri kličejo iz omrežnih tel. številk Velike Britanije, Francije, Italije Češke in Nemčije. Klicateljem se predstavljajo kot njihovi družinski člani ali kot policisti ter jim povedo, da so družinski člani v denarnih težavah in rabijo denar. Ta denar nato prevzame »kurir«, ki ga odnese vodji Romov. Vsak dan te organizirane skupine opravijo cca. 400 klicev.

Mark Bullen, bivši policist v VB, sedaj pa dela in živi v Rusiji kot športni novinar, je predstavil vpogled v notranjost ruske mafije. Predstavil je tetovaže (vsaka tetovaža ima svoj pomen) članov ruske mafije in sam problem pojava ruske mafije v VB. Izredno zanimiva in kvalitetna predstavitev!

Predavatelji iz VB so predstavili še probleme, ki jih imajo s člani organiziranih skupin »Travellers« (popotniki), katerih je v VB registriranih 127.000. Omenjeni člani organiziranih skupin s kamp prikolicami potujejo po VB ter izvršujejo KD vlomov v hiše, kjer kradejo denar in nakit. Velik problem imajo tudi z modernim suženjstvom in ponarejenimi dokumenti, kateri so izredno dobre kvalitete. S strani predavateljev iz VB nam je bil na kratko predstavljena še Prűm konvencija, katere podpisnica je tudi Slovenija. Gre za konvenciji o čezmejnem sodelovanju držav podpisnic v boju proti terorizmu, čezmejnem kriminalu in nelegalnih migracijah. V konvenciji je zapisan postopek o izmenjavi podatkov o DNK-jih, podatkih vezanih na lastnike ali uporabnike osebnih vozil ter podatke vezane na sama vozila, itd.

Predstavnik največjega elektro podjetja na Poljskem, PGE, kateri je v državni lasti, je predstavil izvrševanje KD prevar, goljufij, zlorabe položaja in korupcije v samem podjetju. Predstavil je, kako v sodelovanju s poljsko policijo ugotavljajo in preiskujejo tovrstna KD.

Sam seminar je potekal v zelo dobrem vzdušju in prijetnem ambientu. Zanimivo je bilo spoznati kolege policiste iz drugih držav ter z njimi izmenjati izkušnje, še posebej s kolegom iz Avstralije.

Comments are closed.