KOLESARSKI VZPON NA KAL
06/07/2017
GORSKI MARATON TREH DOLIN – GM3D
09/07/2017

1.MEDNARODNO SREČANJE ŽENSK ZAPOSLENIH V POLICIJI V ROMUNIJI

  1. Mednarodno srečanje žensk v Policiji v Romuniji v času med 21.6. in 26.6.2017 – 1st International Police Women’s Meeting Danube Delta

Na povabilo IPA Romunija sem se kot predstavnica IPA Slovenija udeležila mednarodnega srečanja žensk v policiji v Romuniji na delti Donave (Romania: 1st International Police Women Meeting Danube Delta).

Bistvo srečanja je bil neformalni seminar o ženskah v Policiji v različnih predelih sveta, saj statistični podatki kažejo, da se zanimanje žensk (policistk v uniformi), za delo v Policiji po svetu, zmanjšuje.

V četrtek, 22. 6. 2017 smo si s posebnim »panoramskim avtobusom« popeljali po centru mesta Bukarešta, nato pa šli na vodeni ogled parlamenta, ki je s svojimi 350.000 m² druga največja zgradba na svetu, večji je le Pentagon. Palača je bila načrtovana in skoraj popolnoma dokončana v času komunistične Romunije, pod diktatorjem Nicolajem Ceausescu-jem. Pri gradnji so uporabili izključno romunski material (marmor, les, kristal, preproge ipd.) in pri izgradnji sodelovali le romunski strokovnjaki, od arhitektov in notranjih oblikovalcev, izdelovalcev preprog, zaves in vseh ostalih. Kot zanimivost lahko omenim pettonski kristalni lestenec, štiritonsko narejeno preprogo in tono težko zaveso.

Po enodnevnem postanku v Bukarešti smo se odpeljali na področje delte Donave, približno 300 km proti naravnem rezervatu delte Donave (Rezervata Biosferei Delta Dunarii), kjer so nas nastanili v New Hotelu Egreta. Gostitelji so dodobra poskrbeli, da smo naravni rezervat spoznali tako s čolna kot tudi z ogledom akvarija in muzeja, ki nam je prikazal življenje na Donavi v preteklosti in danes. Tudi v kulinaričnem smislu je bilo jasno, da so ribje jedi vsakodnevno prisotne na jedilniku in tega smo se morali tudi mi gostje, kmalu navaditi.

Konference, ki je potekala 23. 6. 2017 v New Hotelu Egreta, smo se poleg gostiteljic (in gostiteljev iz Romunije), udeležile ženske iz Cipra, Šri lanke, Izraela, Velike Britanije, Srbije in Slovenije.

S predstavitvijo posameznih držav je bilo ugotovljeno – kar sem izpostavila že prej, da se zanimanje za uniformirani poklic zmanjšuje, največje število žensk je v Izraelu, kjer je tudi nevarnost za delo na terenu največja. Ravno nevarnost in tveganje v poklicu v Izraelu kaže, da oba omenjena elementa nista ključna za odločanje žensk za delo v Policiji. Samo v letošnjem letu sta v Izraelu življenje izgubili 2 policistki.

Dejavniki, ki vplivajo na (ne)odločanje za delo v Policiji, so povezani predvsem s socialnimi okoliščinami, saj je za marsikatere policistke prelomni trenutek, ko policistka postane mama ali ko postane žena in mama. Skrb za družino je za marsikatere posameznice pred poklicem policistke, zaradi česar se nekaj % tudi za vedno umaknejo z dela na terenu ali iz službe nasploh.

Skozi pogovor je bilo predstavljeno tudi delo policistk v Sloveniji, konkretno iz PU Ljubljana. Policistke v Sloveniji se od kolegic drugje po svetu razlikujejo po tem, da se enako kot moški sodelavci, na delo vozijo tudi po 200 km daleč, drugje pa policistke pogosteje opravljajo delo bližje domu, saj je razporeditev policistk bolje razporejena kot pri nas.

Kot sta izpostavili kolegici iz Velike Britanije in Izraela, so ženske v Policiji vedno bolj pomembne, kot je njihov trenutni položaj v ostalih policijah po svetu, morebitna »šibkost« žensk pa v tem poklicu tam ni posebej izpostavljena. Večji poudarek bi moral biti na moralnih vrednotah poklica in vrednotah policistk nasploh, pa tudi zaposlovanje bi moralo biti načrtovano iz regij – za regije, kjer je primanjkljaj.

Na koncu bi se zahvalila IPA Regionalnem klubu Ljubljana in SD PU Ljubljana, ki sta mi omogočila, da sem se udeležila srečanja v Romuniji. Takega dogodka sem se udeležila prvič, izkušnja je bila neizmerna, vse opisano pa v smislu – SERVO PER AMIKECOSLUŽITI V IMENU PRIJATELJSTVA.

Irena Zigmund

Galerija.

 

Comments are closed.