PLANINSKI IZLET NA PLANJAVO IN SREBRNO SEDLO
20/07/2018
VZPON NA ZASAVSKO SVETO GORO – VABILO
30/07/2018

Sodelovanje predstavnikov in članov IPA Sekcije Slovenije na  71. IPMC (International Police Motor Corporation) srečanju na Južnem Tirolskem med 26.6. – 1.7.2018

Slovenija je že dolgo polnopravna članica Evropske unije brez meja (obstajajo seveda izjeme in povečane kontrole na posameznih mejah zaradi migracij iz severne Afrike v Evropo). Tako, kot sodelujejo policije med seboj in usklajujejo svojo politiko delovanja, obstajajo številna sodelovanja tako v okviru IPA organizacij tako na držani kot lokalni ravni.

IPA  je najbolj znano mednarodno policijsko združenje, ki ima člane po celem svetu, IPMC pa je manj znana mednarodno policijsko motoristično združenje, ki deluje že dolgo, saj je bilo tokratno srečanje 71. po vrsti.

Letošnje srečanje je potekalo v kraju Latsch v Italiji na Južnem Tirolskem.

Srečanja se je iz Slovenije udeležilo 10 predstavnikov, posebno pa je bilo po tem, da sta ob privolitvi Slovenske policije na pot odšla tudi 2 policista motorista s službenimi motornimi kolesi v moto opremi naše policije. Policista motorista sta bila Tomislav Gonc (IPA Postojna) in Mirko Vavpotič (IPA Ljubljana), oba iz Postaje prometne policije Ljubljana.  Iz IPA Ljubljana so bili še Goran Banjac, Igor Toplak in Boris Štumberger. Preostali udeleženci so se druženja udeležili kot naši prijatelji.

Na pot smo odšli v torek 26.6.2018 ob 7.30 uri iz PPP Ljubljana. 7 nas je na pot odšlo z motornimi kolesi, 3 z avtomobili zaradi prevoza prtljage, uniform in napitkov. Pot nas je vodila proti Gorenjski, preko Kranjske gore v smeri Trbiža, Linza in preko Italije v smeri Bolzana. Zadnji del poti je bil skozi dolino Vinschgau do kraja Latsch, kjer smo imeli bivališče. Na prireditveni prostor smo prišli okrog 16 ure popoldne po prevoženih cca. 600 km. Ob registraciji udeležencev smo se srečali z gostitelji, Nemci, Avstrijci, Švicarji, Madžari, Poljaki, Slovaki, Rusi in Ukrajinci.

Prvi večer ob 20.00 uri je bila otvoritvena večerja in srečanje sodelujočih v policijskih uniformah svojih držav, ki jih vsakodnevno uporabljamo pri delu.

Navedena pokrajina v Italiji (dolina Vinschgau), je najbolj znana po pridelavi jabolk, saj povsod, kamor seže pogled, rastejo jabolka. So največji pridelovalec jabolk za celo Italijo, po njih pa so znani tudi kot veliki izvozniki. Raste tudi drugo sadje ali so pa urejeni in pokošeni gorski travniki, saj ni površine, ki ni obdelana. Zalivajo vse, tako travnike kot sadovnjake, ki so večinoma vsi pokriti in zaščiteni z mrežami.

V sredo smo v organizirani koloni šli na motoristični izlet v spremstvu italijanske in švicarske policije z motornimi kolesi. Pot je bila dolga cca. 200 km, a smo se vozili skozi cel dan. Pot nas je vodila v smeri gorskega prelaza Stelvio (2.275m visok prelaz), nato preko prelaza Poscagno (2.291m). Sledilo je kosilo v Švici v smučarskem središču Livigno (1.816m). Vračali smo se skozi predor Munt La Schera v Švici, dolg 3,5 kilometre, ki je primeren samo za enosmerno vožnjo osebnih vozil ali motornih koles, nato pa preko prelaza Forno (2.149m). Pot v Švico in nazaj smo prečkali organizirano, brez da bi morali pokazati osebne dokumente, vse je bilo urejeno.

V četrtek je bil tekmovalni dan v smučarskem središču Martell. Imenovani kraj je najbolj znan po organizaciji biatlonskih tekem. Tekmovali smo v spretnostni vožnji električnega skuterja BMW C-evolution in električnega avtomobila Smart Fortwo.

Obe vozili sta se izkazali z nepričakovani hitrimi pospeški in vožnjo brez glasu motorja. Nekaj drugačnega in posebnega.  Na pogled enostavno delo z vožnjo na poligonu je pokazalo velike razlike v časih tekmovalcev. Poligon je bil na čas, na stožcih so bile teniške žogice in vsak dotik je prinesel kazenske točke in pribitke.

Najboljše razvrstitve med našimi so bile: Gönc (10), Vavpotič (12), Banjac (25, Toplak (49) in Štumberger (75) pri vožnji elektiričnih avtomobila Smart Fortwo.

V spretnostni vožnji skuterja BMW je bil Gönc (6), Banjac (23) in Štumberger (51).

Ekipno smo zasedli skupno 5. mesto.

V petek je bil kongres delegatov katerega se je udeležil Gönc. Kongresniki so tako izbrali in potrdili predlog naslednjega srečanja, ki bo v kraju Opole na Poljskem, za leto 2020 pa je kandidaturo podala Nemčija s Hamburgom.

Preostali navadni ljudje smo čas sestankovanja izkoristili za moto izlet do okoliških znamenitosti.

V soboto popoldne je bila predvidena parada v uniformah matičnih država s sprevodom po mestu Latsch, Gönc in Vavpotič sta se srečanja udeležila z motornimi kolesi v motoristični uniformi ter vozila skupaj z motoristi Švice, Italije in Nemčije.

Zvečer je bila zaključna večerja in zahvala udeležencem za čas in dobro voljo, da so kljub oddaljenosti nekateri pripotovali na pot dolgo tudi čez 500 ali 1.000 km.

Posebna zahvala je bila s strani predsednika združenja IPMC javno izrečena tudi Slovenski policiji, da je kot enakopravna in sodobna policija na srečanje poslala predstavnike matične države s službenimi motornimi kolesi, saj je to bistvo združenja IPMC. Vodstvo združenja je prisotne povabila na srečanje naslednje leto na Poljsko v kraj OPOLE, ki bo tako potekalo med 6 in 10. avgustom 2019.

V nedeljo ob 9.00 uri je sledila pot domov, ki se je uspešno, srečno in brez nepredvidenih dogodkov, zaključila na PPP Ljubljana.

Pri tem se želimo tudi zahvaliti PU Ljubljani in GPU za uporabo službenih motornih koles BMW.

Članek napisal: Igor Toplak

Foto: Tomislav Gönc

Galerija.

 

Comments are closed.