Srečanje članov IPA moto sekcij
20/06/2024
42. gozdni tek po Rašici
25/06/2024

43. kolesarski maraton Franja, BTC City Ljubljana

Člani IPA kluba Ljubljana smo se na drugo junijsko nedeljo udeležili 43. kolesarskega maratona Franja, BTC City Ljubljana. Po petkovi preizkušnji v vožnji na čas, je bil v soboto izveden družinski Medex maraton in Barjanka Hervis maraton. V nedeljo pa sta na vrsto prišla Maraton Franja BTC City (156km) in Triglav mali maraton Franja (97km), ki sta letos na štart privabila preko 2000 kolesark in kolesarjev.

Maraton Franja BTC City je najbolj množična kolesarska prireditev v Sloveniji in je tudi ena od največjih kolesarskih prireditev za rekreativne in amaterske kolesarje na globalni ravni. Športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je bil prvič organiziran 22. julija 1982, pod vodstvom Zvoneta Zanoškarja in na pobudo Toneta Fornezzija-Tofa. Leta 2012 je postal eden izmed osmih maratonov, ki so vstopili v svetovno serijo UCI Gran Fondo World Series. Danes je v tej najbolj prestižni seriji 31 maratonov iz vsega sveta. Maraton Franja BTC City se lahko pohvali, da ima ob progi vsako leto nekaj 10.000 gledalcev, ki ustvarjajo vzdušje največjih dirk. Ljudje tako množično podpirajo maraton, čeprav na njem ni profesionalcev. (vir: franja.org)

Prav zaradi slednjega je vzdušje navdihujoče, množica kolesarjev nepregledna, vreme pa nam je bilo zelo naklonjeno, kar je prispevalo k odličnim rezultatom. Pred štartom nam je srečo na poti zaželel tudi Tone Fornezzi – Tof, oče in pobudnik maratona Franja.

Miha, Dušan, Samo in Željko so se odločili za krajšo traso (97 km), kjer so pokazali odlično pripravljenost in vzdržljivost. Matevž in Sandi pa sta premagala daljšo traso (156 km), kar je zahtevalo še več vztrajnosti in moči. Vsi udeleženci so se izkazali z izjemnimi dosežki, ki so odraz njihove predanosti in trdega dela. Kljub temu, da smo maraton prevozili vsak po svojih močeh, smo se na koncu vsi strinjali, da je bil dogodek čudovita priložnost za krepitev ekipnega duha in uživanje v čarih kolesarjenja.

Posebna zahvala pa seveda Matjažu in njegovi ekipi policistov-motoristov, ter vsem ostalim rediteljem in prostovoljcem, ki so poskrbeli, da je bilo za varnost in zaporo ceste na celotni trasi poskrbljeno, kot za profesionalce na prihajajoči dirki po Sloveniji.

SERVO PER AMIKECO!

Comments are closed.