TURNIR V ODBOJKI NA MIVKI V TENETIŠAH
24/06/2016
23. POHOD RAZUMA, VOLJE IN MOČI-BRAJNIKOV MEMORIAL 2016
25/06/2016

IPA SEMINAR “WOMEN IN POLICING” V MOSKVI

IPA RK Ljubljana mi je kot predstavnici slovenske Policije omogočila udeležbo na drugem seminarju »ženske v policijski dejavnosti (The 2 nd IPA Seminar on Women in Policing)«, ki sem se ga udeležila med 1. 6. 2016 in 5. 6. 2016 v Moskvi.

V Moskvo sem odpotovala 1. 6. 2016 v zgodnjih jutranjih urah z letališča Jožeta Pučnika preko letališča Nikola Tesle v Beogradu, kjer sem prestopila in let nadaljevala proti Rusiji. Okoli 17.00 ure po ruskem času sem prispela na mednarodno letališče Sheremetyevo v Moskvi. Po kontroli potnega lista in vizuma, ki sem ga pred potovanjem pridobila po dolgotrajnem postopku v Sloveniji, sem pot skupaj z ostalimi povabljenci, nadaljevala proti hotelu Cosmos, kjer smo imeli urejeno nastanitev.

2. 6. 2016 sem se skupaj s predsednikom IPA Slovenije, Stanislavom Fickom in njegovo spremljevalko, v uradnih prostorih ruske vlade udeležila otvoritve seminarjev, ki so potekali hkrati in sicer: drugo mednarodno srečanje žensk v policiji, prvi festival ženskih članic IPA v strokovnih in ustvarjalnih spretnostih, osemnajsta IPA konferenca mediteranskih držav in deseta konferenca za vse sekcije IPA iz Rusije. V popoldanskem času sem se udeležila konference oz. mednarodnega srečanja žensk v policiji, kjer smo bile prisotne policistke iz različnih držav. Konferenco je vodila predsednica združenja žensk v policiji, mesto Moskva, polkovnica M. Astakhova, ki je predstavila vlogo ženskih policistk v njihovi državi. Zgodovinski razvoj žensk v policiji nam je prestavila ga. L. Panteleeva, načelnica na direktoratu Ministrstva za notranje zadeve Rusije za mesto Moskva. Ostali pomembni govorci so predstavili delo uradov človeških virov, da bi pritegnili ženske v policiji, psihološke posebnosti prilagajanja žensk v policiji, preprečevanje nasilja v družini, preprečevanje mladoletniškega kriminala in pravne vidike socialnega varstva policistk. Prav tako so se nam predstavile ruske policistke iz različnih služb: vodnica policijskega psa, policistka na konju, policistka v turistični policiji in druge. Ogledali smo si tudi veliko filmčkov, ki so predstavljali različne službe policistk v Moskvi in dve zgodbi policistk, ki sta se z ravnanjem prislužili visoko odlikovanje v policiji. 3. 6. 2016 sem se udeležila tudi prvega festivala ženskih članic IPA v strokovnih in ustvarjalnih spretnostih, kjer so se policistke iz različnih držav pomerile v strelskem tekmovanju in v vožnji z avtomobili. V nadaljevanju pa so se predvsem ruske policistke predstavile s svojimi talenti, kot so petje, ples in kuharske spretnosti. 4. 6. 2016 so nam organizirali kratek ogled nekaterih turističnih znamenitosti v Moskvi. Ogledali smo si rdeči trg ter obzidje in od daleč lahko opazovali moskovski Kremelj, ki je uradna rezidenca predsednika Rusije ter ostale znamenitosti. Na koncu so nas sprejeli v njihovi enoti s policijskimi konji, kjer so se nam predstavili s točko, nato pa nas tudi popeljali pa njihovih prostorih. Tega dne je ob 19.00 uri sledil tudi uradni zaključek vseh konferenc in svečana večerja. Seminar sem zaključila 5. 6. 2016, ko sem se vrnila domov v Slovenijo.

Galerija slik.

Polonca Pogačar

Comments are closed.