2. IPA IGRE V ČRNI GORI – RAZPIS IN VABILO
17/01/2020
GLEDALIŠKA PREDSTAVA V POČASTITEV KULTURNEGA PRAZNIKA – VABILO
19/01/2020

Tenerife je največji in najbolj gosto poseljen od sedmih Kanarskih otokov. Na otoku živi okoli 900.000 prebivalcev, letno pa otok obišče več kot pet milijonov turistov. In med vsemi temi turisti smo bili sredi meseca decembra tudi člani nogometne ekipe IPA Ljubljana, kateri smo se udeležili 1. nogometnega turnirja v organizaciji članov IPA Taragona in IPA Tenerifi. Turnirja, ki je trajal dva dni se je udeležilo 20 ekip iz Španije, Italije, Švice, Avstrije, Romunije, Finske in Slovenije. Ekipe so bile razdeljene v štiri skupine po pet, kjer se je igralo po sistemu vsak z vsakim, najboljši dve iz vsake skupine pa sta se uvrstili v četrtfinale. Po izvajanju kazenskih strelov je naša ekipa nesrečno izgubila in zasedla končno deveto mesto, zmagala pa je ekipa domačinov – Tenerifi.

Klub manjšemu razočaranju pa nismo želeli izgubiti priložnosti in si ogledati čim več zanimivosti otoka, ki je poznan po svojih podnebnih značilnostih. Otok, ki leži na zemljepisni širini Zahodne Sahare uživa celoletno toplo podnebje s povprečno temperaturo pozimi 20° – 22°C in med 26° – 28° poleti ter z visokim številom sončnih dni. Glavna podnebna nasprotja otoka so še posebej očitna v zimskih mesecih, ko lahko uživamo v toplem soncu na obali in le nekaj kilometrov proč, na 3000 m nad morjem na ognjeniku Teide občutimo sneg. To smo hoteli tudi dejansko doživeti in res, celodnevni izlet je izpolnil vsa naša pričakovanja ter še veliko več. Z rentanim kombijem smo se z obale oz. 0 m/m in z 21°C odpeljali slabih 50 km po slikoviti cesti proti vrhu vulkana Teide, ki je s 3718 m/m najvišji vrh na otočju in tudi najvišji vrh Španije. Z avtom je možno priti do gondolske postaje s parkingom na višino slabih 2400 m/m, nato pa z gondolo na zgornjo postajo žičnice na višino 3555 m/m, kjer nas je pričakal sneg, veter in okoli 2°C. Za dostop na sam vrh vulkana 3718 m/m se je potrebno predhodno najaviti in dobiti posebno dovolilnico, dnevno pa na vrh spustijo samo 150 obiskovalcev. Sicer pa kamor pogledaš samo vulkansko kamenje, okamenela lava raznih barv in oblik.

Med vračanjem z vulkana smo se ustavili pri ogromnem borovcu, ki ima obseg skoraj 9,5 metra in v vasici Icod de los Vinos, kjer si je kot zanimivost ogledati zmajevo drevo, eno od najstarejših dreves na svetu. Staro naj bi bilo do 3000 let.

In zakaj se tudi sicer splača obiskati Tenerife? Poleg že omenjenih naravnih zanimivosti in vremenskih posebnosti so tukaj čudovite peščene plaže, možnosti za raznorazne športne aktivnosti (pohodništvo, kolesarjenje, jadralstvo, vodni športi itd.) ter odlična raznolika kulinarika predvsem morske in zelenjavne jedi. Vse to pa je možno izkusiti po res dostopnih cenah, ki so primerljive z našimi ali celo nižje.

Franci Debeljak

   

Comments are closed.