UDELEŽBA NA 20. LJUBLJANSKEM MARATONU
05/01/2016
VZPON NA SABOTIN 2015
05/01/2016

OKROGLA MIZA S TEMO TRIGLAVSKI NARODNI PARK, VARNOST IN SOBIVANJE

IPA RK Gorenjska si je v program dela za leto 2015 zadala nalogo organizacije okrogle mize ter prikaz sodelovanja Policije in TNP ter ostalih subjektov, ki so ključnega pomena za varnost in sobivanje v TNP.

Po predhodnem posvetovanju in sodelovanju s predsednikom  IPA sekcije Slovenije  Stanislavom Fickom, direktorjem PU Kranj Simonom Veličkijem in prekrškovnim koordinatorjem v TNP  Tinetom Štularjem smo jo organizirali, 4. 9. 2015, v Triglavski roži na Bledu.

K sodelovanju smo poleg PU Kranj povabili še Občino Bled, Triglavski narodni park, Komisijo za varstvo gorske narave Planinske zveze Slovenije in Koroško gorsko stražo iz Avstrije. Tema je bila »Triglavski narodni park, varnost in sobivanje«.

Na naše povabilo so se okrogle mize udeležili tudi generalni direktor policije Marjan Fank, ki je na začetku nagovoril udeležence, dr. Marija Markeš z ​Ministrstva za okolje in prostor RS​, župani občin Gorje, Kranjske Gore in Bleda, deželni glavar Celovca mag. Johannes Leitner, član mednarodnega izvršilnega odbora IPE dr. Wolfgang Gabrutch in drugi.

Naše sodelovanje poteka tudi izven naših meja, tako so bili prisotni tudi predstavniki IPA Koroške iz Avstrije, IPA  Trbiža iz Italije in IPA Srbije. S svojo prisotnostjo pa so nas razveselili tudi predstavniki IPA kluba Ljubljane.

Organizator je  v prvem delu okrogle mize z naslovom »Triglavski narodni park, varnost in sobivanje« prikazal film Gorenjska, v režiji  Matevža Lenarčiča.

Na okrogli mizi so posamezniki predstavili naslednje vsebine:

  • Izvajanje z zakonom določenih nalog v  Nacionalnih parkih v Republiki Avstriji (mag. Johannes Leitner, predstavnik gorske straže s Koroške),
  • Postopkovna praksa naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka ( Tine Štular, predstavnik TNP),
  • Vloga in delo lokalnih skupnosti v Triglavskem narodnem parku (Janez Fajfar, župan občine Bled),
  • Vloga in delo policije v Triglavskem narodnem parku (Matej Brajnik – PU Kranj),
  • Varstvo gorske narave v Triglavskem narodnem parku (Janez Bizjak – KVGN, PZS).

Po predstavitvi referatov  je sledila razprava gostov in ostalih udeležencev okrogle mize, kjer so se odpirala vprašanja, ki bi jih bilo dobro v prihodnosti s pomočjo strokovnjakov nadgraditi.

Cilj okrogle mize je namreč bil, da se ugotovijo problemi in načini reševanja in se poskuša najti odgovor, kako zagotoviti varnost, izvajanje predpisov ter strpnost  deležnikov in sobivanja vseh v TNP.

Za pomoč pri organizaciji bi se zahvalil direktorju Policijske uprave Kranj Simonu Veličkemu, županu Občine Bled Janezu Fajfarju in seveda gostitelju organizacije navedene okrogle mize direktorju  TNP dr. Bogomilu Brezniku.

Na koncu sta organizator in Občina Bled poskrbela, da so vsi udeleženci poskusili znamenito »blejsko kremno rezino«.

Vinko Otovič

Predsednik IPA RK Gorenjske

Comments are closed.