KOLESARSKI VZPON NA ZASAVSKO SVETO GORO 2017
11/08/2017
OBISK PRI IPA KOLEGIH V KRAPKOWICAH, POLJSKA
25/08/2017

Pripadniki Policije in člani IPA kluba Ljubljana, so Jahorino premagali z odličnimi časi in rezultati!

Pet članov ekipe IPA klub Ljubljana Urška Robnik iz SENDM v Upravi uniformirane policije, Dušan Bartelj iz Specializirane enote za nadzor prometa v UUP, upokojeni delavec policije Mihael Burilov, Matjaž Čuček iz Sektorja za pooblastila in preventivo v Službi generalnega direktorja policije in Damjan Skinder iz Sektorja za varovanje in podporo v Policijski akademiji so se v soboto, 29. julija 2017, udeležili tekmovanja Jahorina ultra trail na razdalji 35 kilometrov z imenom Midi trail.

Iz Ljubljane so se odpravili že v petek zjutraj in po celodnevni vožnji ob 17. uri prispeli na Jahorino, planino v Bosni in Hercegovini, kjer jih je pričakal Dušan, ki je do tam prikolesaril!

Tekmovalci so na prijavnem mestu prevzeli štartne številke in se ob 18. uri udeležili tehničnega sestanka. Namestili so se v Pansion “Konak”, Olimpijska 39, Jahorina (po naše pri Bori), kjer je prenočišče, tako kot kombi, preko znancev in prijateljev zagotovil Damjan. Po večerji smo si pripravili opremo za tek tako, kot je zahteval organizator, in se kmalu odpravili k počitku. Vstati smo morali zelo zgodaj, nakar so si privoščili obilen zajtrk, ki je bil prava popotnica za dolgo traso teka.

Vse tekmovalce na Midi trailu so organizatorji z avtobusi z Jahorine, kjer je bilo ob sedmih zjutraj še svežih 14 stopinj Celzija, prepeljali v Sarajevo. Na startu, ki je bil na turistično znani Baščaršiji, se je zbralo 116 tekmovalcev iz 12 držav. Proti cilju so se pognali ob 9. uri, temperatura zraka pa je že dosegla 30 stopinj Celzija.

Trasa teka je prve tri kilometre potekala po ravnini, nato pa se je pričela vzpenjati. Na poti so tekmovalci vstopili na ostanke bob steze in po njenem koritu odtekli dober kilometer. Krasna popestritev teka, ki je, predvsem tiste starejše generacije, z mislimi popeljala nazaj v leto 1984, ko so tam potekale zimske olimpijske igre. Na 9. kilometru je tekmovalce pričakala prva okrepčevalnica. Kmalu za tem se je začel strm vzpon na vrh hriba Trebević, ki jih je nagradil s prekrasnim razgledom na mesto Sarajevo in okolico. Sonce je ves čas neusmiljeno pripekalo, kar je bilo najbolj čutiti na izpostavljenih grebenih in je botrovalo temu, da je tekmovalcem hitro zmanjkovalo pijače. Vsi so kmalu ugotovili, kako pomembno je imeti s sabo dovolj tekočine in da je bidon ali meh za vodo z volumnom vsaj enega litra kot obvezna oprema tekmovalcev smiselna zahteva organizatorjev.

Druga okrepčevalnica je bila šele po 22. kilometru, ki so jo nekateri nestrpno pričakovali, saj so jim zaradi precejšnje zahtevnosti terena, njihove hitrosti in visokih temperatur zaloge tekočine že pošle. Pred nadaljevanjem poti so  prostovoljci na okrepčevalnici tekmovalce pospremili z besedami, da jih čez šest kilometrov čaka že naslednja okrepčevalnica …

Po razgibani poti, ki se je vila preko vrhov, pašnikov, potočkov in razmočenih tal, so tekmovalci nadaljevali še 13 kilometrov dolgo pot proti cilju. Tisti v ospredju so bili glede na pričakovanja organizatorjev očitno prehitri, saj tretje okrepčevalnice niso dočakali, ker ta še ni bila postavljena! Do cilja so se tako nekako morali znajti z zalogami, ki so jih še imeli pri sebi.

Glede nujno potrebnega okrepčila je bila v cilju slika podobna. Po pričakovanjih organizatorja naj bi zmagovalec do Jahorine prispel v štirih urah in pol, vendar je tekmovalec iz Makedonije zaključil že v 3 urah in 53 minutah. Dobrih 16 minut za njim je v cilj pritekel Matjaž Čuček, ki je nedaleč pred ciljem prehitel do takrat drugouvrščenega tekmovalca iz Hrvaške, in s progo zaključil v 4 urah in 10 minutah. Damjan Skinder je v cilj pritekel v 4 urah in 50 minutah ter zasedel absolutno 10. mesto, na 33. mesto se je uvrstila Urška Robnik, ki je zaključila po 5 urah in 24 minutah ter tako zasedla tretje mesto v ženski kategoriji. Dušan Bartelj je traso premagal v 5 urah in 47 minutah in zasedel 46. mesto, Miha Burilov, kot najstarejši med tekmovalci, pa v 6 urah in 16 minutah, ter tako zasedel odlično 57. mesto, kar je v prvi polovici vseh tekmovalcev.

Midi trail razdalja je štela tudi v kategorijo policija/vojska. Poleg 2. in 3. mesta v absolutni razvrstitvi so člani IPA kluba Ljubljana v tej kategoriji zasedli še: Urška Robnik 1. mesto med ženskami, Matjaž Čuček 1. mesto in Damjan Skinder 3. mesto med moškimi.

Rezultati tekmovalcev ekipe IPA klub Ljubljana, ki so v res težkih vremenskih razmerah za tek premagali 35-kilometrsko tehnično zahtevno progo ter 2104 višinskih metrih vzpona in 1056 višinskih metrih spusta, so odlični! Da pa so se tekme sploh udeležili, tudi glede vloženih finančnih sredstev, gre zahvala IPA klubu Ljubljana.

Ekipa IPA kluba Ljubljana

Galerija.

Comments are closed.