Teniški turnir POLICE OPEN – DOMŽALE 2023
06/06/2023
Tour in the heart of the Dolomites 2023
08/06/2023

IPA klub Sarajevo je v času med 24. in 28. 5. 2023 organiziral moto srečanje, katerega smo se na posebno povabilo udeležili motoristi iz IPA kluba Ljubljana, IPA kluba Gorenjska, IPA kluba Nova Gorica in IPA kluba Posavje.

Popotovanje do Sarajeva smo začeli v sredo 24. maja. Tja do Banja Luke je bila sreča mila, na prelazu čez planino Vlašič do Travnika in naprej do Sarajeva, pa nam dež poskušal pokvariti veselje in se je z nami kar konkretno poigral. Zvečer smo varno prispeli do Sarajeva, motorje parkirali v garažo in se namestili v hotelu. Kmalu smo se pridružili kolegom motoristom iz IPA klubov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Slovaške in Nemčije. Sledil spoznavni večer z druženjem in predstavitvijo programa za naslednje dni.

V četrtek, na Dan mladosti, 25. maja zjutraj smo krenili na Bjelašnico. Gre za prekrasen kompleks, ki je tudi izven zimske sezone res lep in se za potrebe turizma kar lepo širi. Naša pot se je nadaljevala po cestah mimo planin Treskavica in Visočica do Boračkega jezera in spust v Konjic. Tu smo si ogledali atomsko zaklonišče »Titov bunker«, ki naj bi bil največji takšne vrste na območju bivše Jugoslavije. Predvsem je zanimivo, kako so naredili tak objekt z vso infrastrukturo in to uspeli ves čas skrivati pred takratnimi »zvedavimi« pogledi iz tujine. Ker smo bili številčna skupina, smo se razdelili v dve manjši skupini in si v spremstvu vodičev v miru ogledali objekt. Sledila je še vožnja do Jablanice in muzeja bitke za ranjence in potem povratek v Sarajevo.

V petek 26. maja je organizator pripravil obisk policijskega strelišča nad Sarajevom, kjer smo preizkusili znanje in spretnosti v streljanju s pištolo. Izkazalo se je, da smo bili Slovenci najboljši, saj sta med prvimi tremi bila dva predstavnika iz Slovenije. Ker je bilo vreme še precej spremenljivo, so se eni odločili za vrnitev v hotel in daljši ogled mesta Sarajevo peš. Drugi smo se z motorji namenili na planino Jahorino, kjer nas je pričakalo sonce in prijetno vreme. Gre za moderen smučarski center, ki pa je žal v tem času skoraj prazen. Razen nas in nekaj zaposlenih, center skoraj da ni imel obiskovalcev. Na vrh (1916 m) smo se zapeljali z gondolo in si s tam ogledali okoliške vrhove in mesto Sarajevo z okolico. Vreme je bilo na naši strani in na vrnitvi v dolino nas je spremljalo sonce.

V soboto 27. maja zjutraj smo se odpravili proti Foči in Tjentištu do spomenika »Bitke na Sutjeski«. Na poti smo se ustavili še v kraju »Đavolja varoš«, kjer je vulkanska kamnina prekrita s poroznim peskom popustila pod vodo in vetrom, pri tem pa so se oblikovali zanimivi liki (peščene piramide). Med močnejšim vetrom se sliši zavijanje in je od tod je ta kraj tudi dobil ime. Peljali smo se tudi preko dvorišča rudnika črnega premoga Miljevina, kar je bilo tudi posebno doživetje. Nismo mogli, da ne bi opazili črno blato po cesti in poseben oz. značilen vonj. Pot smo nadaljevali do Foče, kjer smo se zaustavili v gostišču Brioni. Zanimivost tega gostišča je, da strežno osebje sestavljajo kaznjenci, ki med prestajanjem zaporne kazni v bližnjem zaporu opravljajo honorarno delo. Postrežba je bila odlična. Lepo smo se okrepčali s hrano in pijačo. Pot nas je vodila še do Tjentišta, kjer smo si ogledali spomenik bitke na Sutjeski. Seveda smo se po stopnicah povzpeli do vrha in tam tisti, ki smo uspeli prisopihati do vrha, naredili tudi skupinsko sliko. Sledila je vrnitev v Sarajevo, zvečer pa zaključno srečanje in izmenjava daril ter druženje ob glasbi. Ni potrebno posebej poudarjati, da smo se lepo zabavali, dobro jedli in pili.

V nedeljo 28. maja zjutraj smo se po zajtrku poslovili od kolegov in organizatorja. Vsi smo se srečno vrnili. Za odlično izvedbo tega moto srečanja se zahvaljujemo kolegu in organizatorju Relji Kovaču in njegovim sodelavcem iz IPA kluba Sarajevo. Naslednje leto nameravamo tovrstno moto srečanje organizirati motoristi iz IPA kluba Ljubljana, zato upamo, da bomo tudi naslednje leto tako dobro oz. še številčnejše zastopali naše barve.

SERVO PER AMIKECO!

Marjan Vukšič
vodja moto sekcije
IPA klub Ljubljana

Comments are closed.