TRIDNEVNI IZLET V PRAGO, ČEŠKI KRUMLOV, GRAD HLUBOKA, DUNAJ – VABILO
17/04/2017
PLANINSKI POHOD NA ŽBEVNICO V ORGANIZACIJI IPA ISTRA
28/04/2017

REKORDNA UDELEŽBA IPA TEKAČEV NA TOKRATNEM ISTRSKEM MARATONU

4. istrski maraton je letos privabil okoli 5000 tekačev iz kar 25 različnih držav. Od tega se je 2300 tekačev udeležilo teka na 21 km, 500 tekačev na 42 km in pa 1800 tekačev rekreativnega teka na 10 km. Prvi so se ob 10:00 zjutraj na tek iz Kopra, kjer je bil letos start in tudi cilj daljših tekov, podali maratonci, le pol ure za njimi pa tudi polmaratonci. Tako eni kot drugi so večino časa tekli ob morju ter na poti prečkali Izolo, Piran in Portorož nato pa so se obrnili nazaj proti izhodišču.

Ob 10:15 so se na progo podali tudi tekači rekreativnega teka na 10 km, ki so se na pot podali iz Ankarana. Del poti so tekli po znameniti Parenzani, nekoč ozkotirni železniški progi, ki je povezovala Trst-Koper-Izola-Portorož-Poreč, in zavili v cilj v Koper tako kot vsi ostali tekači na daljših razdaljah tekov.

Vseh štirih izvedb Istrskega maratona smo se udeležili tudi člani IPA kluba Ljubljana. Prvo leto smo »samevali« štirje člani, naslednje leto pa je IPA klub Koper poskrbel z vključitvijo pri pomoči izvedbe Istrskega maratona poskrbel za razširitev tekaške mrzlice med vsemi člani regionalnih klubov IPA v Sloveniji. Tako je bila letos udeležba tekačev iz IPA sekcije Slovenije rekordna! Ob boku razglasitve najboljših tekačev v ciljnem prostoru v Kopru smo tudi udeleženci teka pod okriljem IPE bili pohvaljeni in nagrajeni s spominskimi medaljami, najboljši med nami pa tudi s pokali.

Na maratonski razdalji je nad nami kraljeval Zlatko Rajh, IPA Pomurje, s časom 3:37:03. Ampak žal je ob njemu prestol kraljice v maratonski razdalji tudi letos sameval. Mogoče pa jo lahko pričakujemo naslednje leto med letošnjimi udeleženkami polmaratona, med njimi najhitrejšo Uršo Robnik, IPA Ljubljana, z zavidljivim časom 1:42:29.

Na polmaratonski razdalji je bila udeležba med moškimi najštevilčnejša, in sicer 17. Vsak se je po svojih močeh boril z lepo in slikovito, vendar zelo zahtevno traso. Najhitrejši med nami je bil Andrej Cvikl, IPA Postojna, s časom 1:22:54, ki je vredna poklona, tudi če bi bila trasa bolj ravninska.

Na rekreativnem teku na 10 km pa je letos tako kot lani zopet prepričal Matjaž Čuček, IPA Postojana, s časom 0:39:42, kar je bil tudi 9. rezultat absolutno vseh tekačev na tej razdalji in najboljši med trinajstimi tekači IPE. Zakaj na tej razdalji ni bilo predstavnic nežnejšega spola iz vrst IPE, pa se lahko samo sprašujemo. Ampak pustimo se presenetiti za drugo leto.

Na našem zaključku v idilični kraški vasici Kastelec pri Črnem kalu smo kar tekmovali med seboj s pohvalami in navdušenjem nad res lepim tekaškim dnevom, ki smo ga doživeli, tako kot vsako leto do sedaj, v prijetnem pomladanskem soncu. Prav zato in še zaradi mnogo drugih lepih trenutkov preživetih na obali, vas vse ostale člane IPA vabimo, da se nam drugo leto pridružite na 5. Istrskem maratonu v tekaških copata ali pa z navijaškim rekvizitom ob progi.

Dušan BARTELJ

Galerija.

 

Comments are closed.