TEK NA GRINTOVEC 2016
31/07/2016
16.VZPON NA ZASAVSKO SVETO GORO
08/08/2016

DVODNEVNI PLANINSKI IZLET NA GRINTOVEC – VABILO

IPA klub Ljubljana organizira dvodnevni planinski izlet na Grintovec (2558 m) v petek 26. in 27.8.2016.

ZBORNO MESTO: 

Parkirišče na končni postaji mestnega avtobusa št. 3 na Litostrojski (nasproti stavbne MNZ, policije), petek 26.08.2016 ob  14.00 uri in parkirišče pred cerkvijo v Preddvoru ob 15,00 uri. Povratek v soboto okoli 18 ure.

DOSTOP DO IZHODIŠČA:

Po severni obvoznici se zapeljemo na avtocesto proti Kranju. Avtocesto zapustimo na izvozu Kranj vzhod in v prvem krožišču zapeljemo proti Kranju. Nato v naslednjem krožišču, (pri Mercatorju sledimo prometni signalizaciji, ki nas vodi proti Preddvoru in Jezerskem. V Preddvoru se po krajšem postanku zapeljemo po cesti naprej proti Jezerskem. V vasi Kokra pa tik pred levim prečenjem Kokre opazimo odcep za gorsko kmetijo Suhadolnik. Sledimo smerni tabli, ki nas po ozki poti pripelje do urejenega parkirišča pred omenjeno kmetijo. To je naša izhodiščna točka, Tam bomo pustili avtomobile in nato peš nadaljevali pot.

OPIS POTI:

Iz izhodiščne točke nas makadamska cesta vodi mimo kmetije Suhadolnik in nato pripelje  do gozdne ceste.  Pot nadaljujemo po markirani peš poti na  desni strani proti Cojzovi koči. Ko pridemo do grape se pot zoži in jo nadaljujemo po hudourniku, nekoliko strmejši poti, preko pasu ruševja, kjer se čez krajši čas združi z levo potjo ( čez Taško). Pri prečenju pobočja so nam v pomoč tudi varovala – ograja. Pot postane položnejša, prečimo trave in pridemo do križišča, kjer se levo  odcepi za Kočno. Mi sledimo poti na Kokrsko sedlo – Cojzovi koči. Pot je lepo speljana in  uhojena. Pričnejo pa se nam odpirati lepi razgledi po okoliških vrhovih.

S sedla nadaljujemo  pot levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Nad sedlom se pot  strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, nadaljujemo jo naravnost po “glavni” poti,  do  neizrazite doline imenovane Jame. Pot se nato v prečnici povzpne do vršnega pobočja Grintovca – Strehe Nadaljujemo desno (levo Kočna) po poti, ki se vzpenja po vršnem pobočju Grintovca razmeroma strmo navzgor. Sprva še travnato pobočje hitro zamenja kamenje, ki nas nato spremlja do vrha. Vse bolj razgledna pot, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi pa nas nato hitro pripelje na vrh Grintovca. V dolino se vračamo po isti poti.

ČAS HOJE:

Petek 3 ure, sobota 8 ur, skupaj cca 11 ur.

TEŽAVNOST:

Delno zahtevna označena pot. Pot je primerna za fizično in psihično pripravljene pohodnike.

OBVEZNA OPREMA:

Vsi udeleženci morajo biti oblečeni in obuti glede na vremenske razmere (rezervna oblačila, pohodni čevlji, priporočljive so tudi pohodne palice, kapa in rokavice, rezervna oblačila, perilo, sončna očala, zaščitne kreme, ustrezna pokrivala…).

POSEBNOSTI:

Racionalno organiziramo in  uporabljamo lastni prevoz . Cena prenočišča na Cojzevi koči  je za člane PZS (plačana članarina za letošnje leto) je na skupnih ležiščih 10 €, v dvoposteljni sobi pa 17,50 €, za nečlane pa je cena na skupnih ležiščih 20 € v dvoposteljni sobi pa 27.00 €.  Hrana in pijača sta iz nahrbtnika, v Cojzovi koči pa je možno kupiti tudi pijačo in tople obroke.  Drugih stroškov se ne predvideva.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

Prijave in informacije do ponedeljka, 22.08.2016,  Anton VOZELJ tel. 040 353 185, ali na vozelj.anton@gmail.com . Pri prijavah posredujete tudi kontaktno telefonsko številko in e mail. V prijavi  navedite v kateri sobi bi želeli prespati (dvoposteljni ali na skupnih ležiščih). Zaradi nujno potrebne predhodne rezervacije sob prosim, da se prijavite čim preje in da se izleta tudi zanesljivo udeležite.

 

 

Comments are closed.