TRADICIONALNI IPA PUSTNI PLES 2017
15/03/2017
OBČNI ZBOR IPA KLUBA LJUBLJANA
02/04/2017

PLANINSKI IZLET NA DONAČKO GORO – POROČILO

IPA Klub Ljubljana, je v skladu s Programom   planinske sekcije kluba za leto 2017, organiziral in izvedel planinski izlet na Donačko goro. Izlet smo izvedli v soboto 18.3.2017 skupaj se ga je udeležilo 7 članov IPA, njihovih družinskih članov in simpatizerjev IPA Kluba. Izlet smo izvedli skupaj z PD Preddvor.

Po uvodnih obveznih aktivnostih, je  sledila predstavitev območja, geografskih značilnost, arheoloških odkritij in ostalih posebnosti povezanih z območjem Donačke gore.  Vzpon na vzhodni vrh gore smo opravili po južni strani, nato smo se preko drugega vrha (kamniti križ), spustili preko zavarovanega območja bukovega pragozda in po prvi nadelani slovenski planinski poti, do Rudijevega doma. Od tam smo nadaljevali pot, mimo cerkve Sv. Donata, na izhodiščno točko v Sv Jurij.

Seveda smo si vmes privoščili tudi več počitkov, uživali v okrilju prebujajoče se pomladanske narave in dobrotah » nočne peke« naših mojstric. Na Rudijevem domu smo si privoščili tudi daljši počitek, kjer smo  preizkusili specialitete  njihove kleti in kuhinje.

Pri cerkvi Sv. Donata je pomočnica vodnika Mateja UDOVČ pripravila minutko za kulturo          ( recital, pesem..). Pohodniki so bili nad tem navdušeni.

Na povratku smo se ustavili še v Rogaški Slatini, kjer smo obiskali Anin Dvorec, muzej in izvir mineralne vode Donat.

Opravili smo tudi analizo izleta, kjer udeleženci niso skrivali navdušenja nad doživetim. Potrdili so tudi udeležbo na naslednjih izletih v tej režiji.

Planinski izlet je organiziral in vodil vodnik Anton VOZELJ, njegova pomočnica  je bila Mateja UDOVČ.

Namesto zaključka. …. Ponovno se je izkazalo, da ste nekaj zamudili….sicer ne » velikega, življenjsko pomembnega«  ampak zamudili ste dan, v katerem bi se lahko čudovito imeli, spoznali nove ljudi, kraje, zgodovino, doživeli posebnosti Donačke gore in njene širše okolice. Da obisk Aninega dvora in  degustacijo samega donata sploh ne omenjam.   To je bil dan, katerega se bomo pohodniki še dolgo z veseljem spominjali.

Nič še ni zamujeno, naslednjič bo sicer drugače, lahko  še lepše…. Pridružite se nam.

Galerija.

V Ljubljani, 20.3.2017                                                               Vodnik: Anton VOZELJ

 

Comments are closed.