POHOD NA JANČE – VABILO
23/05/2017
IZLET PP BEŽIGRAD V SPLIT IN SREČANJE S PREDSTAVNIKI IPA RK SPLITSKO DALMATINSKA
01/06/2017

IPA KLUB LJUBLJANA VABI NA PLANINSKI IZLET: Žagana peč, Kalška gora (lovska pot), Kokrsko sedlo, Žagana peč, v soboto, 17.06.2017

 ODHOD:  Ob 06.15 uri  parkirišče pri trgovskem centru Hofer, Ljubljana Fužine.  

OPIS POTI: Peljali se bomo do Kamniške Bistrice. Pot pa pričnemo na parkirišču pred domom v Kamniški Bistrici in sledimo markacijam za Kokrsko sedlo. Po približno 20 minutah zmerne hoje pridemo na makadamsko cesto in  po nekaj minutah smo na izhodiščni točki Žagana peč. Tam opazimo naravno znamenitost »žagano peč« in nekaj metrov više tudi manjše parkirišče.  Na parkirišču v smeri SZ (levo ) opazimo med travo in podrastjem uhojeno pot – lovsko stezo. V začetku je pot položnejša in po njej  prečimo nekaj grap, nato pa se začne strmo vzpenjati v lepo zloženih ključih.  Čez približno pol ure pridemo do izpostavljenega  mesta, kjer je lep razgled proti Brani, Kaptanski glavi in Jermanci.  Ko nadaljujemo pot, se držimo desno, obidemo skalno ploščad ni se povzpnemo nad njo, nato pridemo gozdno grapo in se držimo leve strani pod skalnim grebenom ( Hlevi).  Čez nekaj časa naletimo še na leseno varovalo – ograjo, kjer je tudi lepo razgledišče. To je območje bukovega gozda, pot pa ovirajo podrta drevesa. Po približno eni uri hoje, od izhodišča, pridemo na manjše sedlo, jaso, kjer stoji lovska koča. Proti JZ se nam  odpre  lep razgled proti Mokrici, Kompoteli,  na Vrh Korena, Kurji dolini… Nad kočo pot zavije desno po levem pobočju hriba in nas med travo in nizkim rastjem pripelje do naravnega žleba. V začetku je značilen prehod med dvema smrekama, nato pa je pot porasla  travo,  nizkim rastjem in naloženimi kamni, vseskozi pa nas spremljajo macesni. Pot nadaljujemo med Čmaževskim in Kalškim  turnom. Nato nas po desni strani pripelje v kotanjo, kjer se popolnoma izgubi (konec ruševja). Na levi strani opazimo vzhodni del Kalškega grebena, na desni pa  greben  Kalške gore. Poiščemo skalnate možice in jim sledimo vse do značilnega trikotnega melišča. Nato naletimo na dobro vhojeno markirano pot, ki nas desno vodi v strmi žleb , kjer je na vrhu varovalo oz. jeklenica.  Možen je vzpon na greben tudi na levi strani po travnatem pasu (gredini ) pod skalno steno, kjer pa na vrhu prav tako naletimo na jeklenice. V obeh primerih pridemo do križišča za Kalški greben, Kalško goro  Kokrsko sedlo in  Kalce od kjer smo prišli. Od tu imamo še približno pet minut do vrha Kalške gore.  Do križišča se vrnemo po isti poti, nato pa zavijemo desno proti Kokrskem sedlu. Pot je označena, zahtevna in opremljena z varovali. Zaradi proženja kamenja potrebujemo zaščitno čelado.  Pot  nas pripelje do Cojzove koče na Kokrskem sedlu in  nato v dolino na izhodiščno točko Žagana peč.

TEHNIČNE PODROBNOSTI TURE

Zahtevnost ture:  Delno zahtevna neoznačena pot, zahtevna označena pot .

Časovnica ture: Odhod s kombijem ali osebnimi vozili iz Ljubljane ob 06.00 uri

  • Prihod v Kamniško Bistrico ob 7.15 uri
  • Začetek pohoda iz Žagane peči ob 08.00 uri
  • Žagana peč – Kalška gora 3,5 ure
  • Kalška gora – Cojzova koča cca 1 uro
  • Počitek na Kokrskem sedlu ( Cojzova koča ) 1,5 ure
  • Sestop na izhodišče 2 uri

Skupaj: cca 8 ur

Višinska razlika

  • Najnižja točka pohoda; Žagana peč 812 m
  • Najvišja točka pohoda; Kalška gora 2047 m
  • Višinska razlika: 1123 m

ČAS HOJE:  cca 8 ur.

TEŽAVNOST: delno zahtevna neoznačena pot, zahtevna označena pot.  Tura je primerna za fizično zelo dobro pripravljene pohodnike.

OBVEZNA OPREMA: Vsi udeleženci morajo biti oblečeni in obuti glede na vremenske razmere, čelada (rezervna oblačila, pohodni čevlji, priporočljive so tudi pohodne palice, kapa in rokavice…).

POSEBNOSTI:

Hrana in pijača iz nahrbtnika.  Po cca 5 urah hoje je možno na Cojzovi koči  kupiti hrano in pijačo.

STROŠKI IZLETA:

Stroški izleta znašajo cca 15 € po osebi. Vsebuje pa  prevoz in organizirano vodenje.

INFORMACIJE PRIJAVE :

Do  srede, 15.06.2017,  Anton VOZELJ tel. 040 353 185, ali po e mailu vozelj.anton@gmail.com  in v društveni pisarni PD Preddvor, Dvorski trg št. 18,   Preddvor.

 

Comments are closed.